Otkup zlatnika

   

 

 

Pojedinačni otkup zlatnika i otkup zbirki zlatnikaotkup zlatnika

Numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. konstantno otkupljuje zlatnike svih vrsta (kovani novac, dukate i zlatne medalje) iz svih razdoblja i svih zemalja svijeta.

Ukoliko imate nešto od navedenog za prodaju, slobodno se možete obratiti na:

- e-mail: info@monetalis.hr

- telefon: +385 95 858 6377

U nastavku se nalaze upute kako poslati upit za prodaju zlatnika.
 

Slanje upita za otkup zlatnika

Prilikom slanja upita za otkup zlatnika putem e-maila skrećemo Vam pažnju na sljedeće:

- Treba opisati pobliže o čemu se radi, odnosno o kakvom se zlatniku radi (što na njemu piše).

- Treba poslati jasnu sliku zlatnika (obije strane, slikane ili skenirane), da se može utvrditi očuvanost.

- Treba eventualno navesti masu (težinu).

 

Zašto ponuditi zlatnike na otkup numizmatičarima

Veliki broj pojedinaca i tvrtki danas otkupljuje zlatnike. Oglasi se za otkup zlatnika (i zlata općenito) se mogu pronaći u svim vrstama medija. Nažalost, zlatnici koji završe u rukama takvih otkupljivača u pravilu završavaju u topionicama i bivaju na taj način nepovratno uništeni i izgubljeni, a to je za numizmatiku velika šteta.

Numizmatičarima zlatnik nije samo predmet od zlata, nego i kolekcionarski primjerak. Uvrštavanjem u neku kolekciju, zlatnik dobiva na puno većoj važnosti od "običnog komada zlata" i ostaje sačuvan za buduće generacije.

Istina je da veliki broj zlatnika nema posebnu numizmatičku vrijednost (ne vrijede puno više od same cijene zlata), ali su ipak zanimljivi numizmatičarima i oni ih nastoje uvrstiti u svoje zbirke.

 

Najčešći zlatnici na našem području

Na našem području najčešći su zlatnici Austrije, Mađarske i Kraljevine Jugoslavije.

Austrijski zlatnici denominirani su u krunama (corona / cor.) i dolaze u nominalama od 10, 20 i 100 kruna (cor.). Česti su i stariji zlatnici koji su denominirani u florinima (fl.) i francima (fr.).

Mađarski zlatnici svojom masom i promjerom odgovaraju austrijskim zlatnicima i također su denominirani u krunama. Naziv na njima je "korona" i postoje zlatnici od 10, 20 i 100 korona (kruna).

Osim navedenih krunskih zlatnika, često su prisutni jednostruki i četverostruki dukati. Nemaju istaknutu nominalnu vrijednost, nego samo u zagradi imaju brojeve "(1)" ili "(4)".

Najčešći zlatnici Kraljevine Jugoslavije su jugoslavenski dukati. Masom i promjerom su identični austrijskim dukatima, a na sebi imaju oznaku 1 ili 4 dukata. Postoje i zlatnici Kraljevine SHS od 20 dinara 1925. čija masa i promjer odgovara zlatnicima kovanim po standardu latinske monetarne unije.

Zlatni novac socijalističke Jugoslavije također je dosta čest. Dolazi u pravilu u proof izradi i zapakiran je u plastičnim kapsulama. Savjet je da se te kapsule ne otvaraju, jer se ostavljanjem tragova (osobito otisaka prstiju) vrijednost takvih zlatnika umanjuje.

Od stranog novca često su prisutni zlatnici kovani po pravilima latinske monetarne unije (osobito francuski, talijanski i švicarski zlatnici). Kod ovih zlatnika, među našim narodom osobito su bli popularni tzv. "Napoleoni" od 20 franaka.

Zlatnici ostalih zemalja nisu toliko česti na našem području, razlog je vjerovatno što nisu bili toliko poznati stanovništvu koje ih je spremalo, ali se bez obzira na to znaju pronaći. Zlato je ipak zlato.

 

Oštećeni, bušeni i zlatnici s kopčama

Zlatnici koji imaju bilo kakva oštećenja, ogrebotine ili su probušeni imaju puno manju vrijednost od očuvanih zlatnika i u pravilu nemaju nikakvu numizmatičku vrijednost. Isto se odnosi i na zlatnike s navarenom kopčom. Iznimka su jedino izrazito rijetki primjerci koji imaju i numizmatičku vrijednost.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Cijena zlata
Dnevna cijena zlata

Cijena srebra
Dnevna cijena srebra

 

Cijene su izražene u EUR za 1 gram (1 g) čistog zlata ili srebra.

 

 

 

 

Vi ste posjetitelj broj:

blog stats

 

  

© 2007 - 2011 Hrvatskanumizmatika.net │ All rights reserved │ SEO optimizacija za Google - It-Medija.com