24 milijuna kuna za kinesku novčanicu s greškom

Jedan stanovnik kineskog grada Wuhu je doživio šok kada je otkrio da ga jedno slučajno otkriće može učiniti milijunašem. Naime, sretnik je došao u posjed naizgled obične optjecajne novčanice od 100 yuana iz 1999. kakvih u optjecaju kola na milijune, ali s jednom razlikom - portret Mao Ce Tunga na novčanici je okrenut naopako.

Vlasnik ove jedinstvene novčanice je došao do nje kada je čekao u redu u banci prije osam godina. Stariji čovjek koji je stajao ispred njega je držao navedenu novčanicu s namjerom da je zamjeni. Budući da mu se novčanica činila zanimljiva, ponudio je starcu da mu tu "defektnu" novčanicu zamjeni s ispravnom novčanicom od 100 yuana, na što je starac pristao.

Prije nekih mjesec dana, vlasnik novčanice se počeo malo više raspitivati o ovoj novčanici s greškom. Odmah je dobio veliki broj ponuda za otkup, a jedna šangajska aukcijska kuća mu je ponudila čak 24 milijuna kuna, što je rekordna cijena za jednu ovakvu grešku. 

Naime, sustav kontrole u tiskarama novca je toliko strog, tako da su mogućnosti da se ovakva novčanica pojavi u optjecaju izuzetno male. Međutim, ponekad se dogode ovakvi slučajevi koji obične ljude učine bogatašima preko noći.

Kina u nekoliko zadnjih godina bilježi veliki porast potražnje za kolekcionarskim predmetima kao rezultat porasta standarda i "viška" novca koji se može sada trošiti i na hobije. Veliki broj novopečenih bogataša ima sve više mogućnosti da kupuje skupi numizmatički materijal, tako da ovako visoka ponuda ne čudi. Slične greške na novčanicama iz ostatka svijeta teško da se mogu približiti ovako visokim ponudama.

Prijevod i obrada teksta: Zlatko Viščević
Izvor: Banknoter.com
Slike: Banknote.ws

 

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja i značaka
Otkup svih vrsta novčanica u cijeloj Hrvatskoj - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr