Novi srebrnjaci i zlatnici povodom 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera

Hrvatska narodna banka izdala je zlatni i srebrni kovani novac u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera (1815. – 2015.), znamenitoga đakovačkog biskupa i mecene, utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, koji je osobito poznat po promicanju kulture i radu u području kulture.

Prigodni zlatni kovani novac izdaje se u apoenu od 20 kuna, u količini ne većoj od 2.000 komada i u ukupnoj svoti ne većoj od 40.000,00 kuna.

Prigodni srebrni kovani novac izdaje se u apoenu od 200 kuna, u količini ne većoj od 2.000 komada i u ukupnoj svoti ne većoj od 400.000,00 kuna.

Prigodni zlatni i srebrni kovani novac pušten je u prodaju 23. lipnja 2015.

Zlatnik od 20 kuna

 

Prigodni zlatni kovani novac je izrađen od zlata stupnja čistoće 999,9 u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva. Zlatni kovani novac ima masu od 1,244 grama i promjer od 14 milimetara.

Prigodni zlatni kovani novac od 20 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je portreta Josipa Jurja Strossmayera. Kružno uz rub ispisan je natpis "JOSIP JURAJ STROSSMAYER" i godine "1815. – 2015."

Prigodni zlatni kovani novac od 20 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti omeđen natpisom "REPUBLIKA HRVATSKA". Natpis je ispisan polukružno uz gornji rub kovanog novca s prikazom grba Republike Hrvatske u središnjem dijelu natpisa. Ispod prikaza zgrade, u dva retka, ispisana je oznaka nominalne vrijednosti "20" i naziv novčane jedinice "KUNA".

Obod prigodnoga zlatnoga kovanog novca od 20 kuna je gladak.

Autor idejnoga i likovnog rješenja za zlatni kovani novac od 20 kuna je Stjepan Divković, akademski kipar.

Srebrnjak od 200 kuna

 

Prigodni srebrni kovani novac je izrađen od srebra stupnja čistoće 925/000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima, prigodnih motiva. Srebrni kovani novac od 200 kuna ima masu od 33,63 grama i promjer od 40 milimetara.

Prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je poprsja Josipa Jurja Strossmayera. Kružno uz rub ispisan je natpis i godine "JOSIP JURAJ STROSSMAYER 1815. – 2015."

Prigodni srebrni kovani novac od 200 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je katedrale Sv. Petra u Đakovu iznad koje je, kružno uz rub kovanog novca, ispisan natpis "REPUBLIKA HRVATSKA" s prikazom grba Republike Hrvatske u središnjem dijelu natpisa. Ispod prikaza katedrale, kružno uz rub, ispisana je u jednom retku oznaka nominalne vrijednosti "200" i naziv novčane jedinice "KUNA".

Obod prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 200 kuna je gladak.

Autor idejnoga i likovnog rješenja za zlatni kovani novac od 200 kuna je Matej Pašalić, akademski kipar.

Izvori: Hrvatska narodna banka, Narodne novine

Rasprava na forumu Hrvatska numizmatika.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja i značaka

Otkup kovanica u cijeloj Hrvatskoj - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr