Spomenica domovinske zahvalnosti

spomenica domovinske zahvalnosti

Spomenica domovinske zahvalnosti je ispupčenog kružnog oblika, izrađena od srebra, promjera 41 mm. U sredini Spomenice je karta Hrvatske koju prekriva hrvatski grb. Na grbu je ispružena ruka. Ispod grba je natpis LIJEPA NAŠA. Uokolo ove kompozicije je natpis SPOMENICA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI. Naličje je glatko. Spomenica domovinske zahvalnosti nosi se na 35 mm širokoj trokutastoj vrpci od moariranog svilenog ripsa, složenoj od naizmjeničnih bijelih i crvenih kvadrata.

Spomenica domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu za razdoblje od:
- 10 godina: na vrpci ima pričvršćen srebrni rimski br. „X“;
- 15 godina: na vrpci ima pričvršćen srebrni rimski br. „XV“;
- 20 godina: na vrpci ima pričvršćen srebrni rimski br. „XX“;
- za više od 20 godina: na vrpci ima pričvršćen zlatni državni grb.

Mala oznaka Spomenice domovinske zahvalnosti je vrpca veličine 14 x 35 mm, s pričvršćenom umanjenicom Spomenice i rimskim brojem, koji označava godine uzorne i časne službe. Umanjenica Spomenice domovinske zahvalnosti je umanjeni otkov Spomenice, ovješen o vrpcu široku 12 mm, na kojoj se nalazi rimski broj za godine uzorne i časne službe. Promjer umanjenice iznosi 17 mm.

Spomenica domovinske zahvalnosti se nosi na svečanoj odori oružanih snaga i redarstva, odnosno na građanskom svečanom večernjem odijelu, na lijevoj strani grudi. Mala oznaka se, na odori oružanih snaga i redarstva, nosi na lijevoj strani grudi. Umanjenica Spomenice domovinske zahvalnosti se nosi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako ima više umanjenica odlikovanja, na lijevoj strani suvratka. Žene nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi članka 6. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, Spomenica domovinske zahvalnosti zauzima po važnosnom slijedu 18. mjesto, iza Spomenice domovinskog rata. Autor idejnog rješenja je Mladen Veža, izrada IKOM, Zagreb.

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!

Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr