Novac Imperatora Tiberija (14-37 g.)

Bilo bi realno očekivati da je emisiona djelatnost imperatora Tiberija za blizu četvrt vijeka vladavine bila izuzetno plodna. Međutim, za novac sa likom cara se to ne bi moglo reći.

Tiberije je postao gospodar Rima i Imperije kasno, kada je vec imao 56 godina. Na bazi onoga što o njemu kažu Tacit (ANALI) i Svetonije (DE VITA CAESARVM) djetinjstvo mu je zbog očevih političkih oprijedjeljenja proteklo u bježanju a evidentno je da je neke fobije zadržao, čak su bile i pojačane u zrelom dobu, pošto se na drugi način ne mogu tumačiti njegova bježanja, prvo na Rodos a potom na Capri.

Teško je reći da je imao ambicija da naslijedi  Oktavijana Augusta bez obzira na činjenicu da mu je bio zet i adoptivni sin, ali je ambicija njegove majke Livije (otete Augustove supruge) trasirala put ka tronu najvece sile svijeta. Ni sam August nije u Tiberiju vidjeo svog nasljednika, ali poslije nekoliko misterioznih smrti unutar porodice u svom testamentu piše: "Budući da mi je okrutna sudbina otela sinove Gaja i Lucija (posvojeni sinovi) neka mi nasljednik bude Tiberije Cezar..." 

Novac Tiberija kovan je jos za vlade Augusta (as i semis) ali bez lika budućeg nasljednika, da bi se od 4. godine kovao novac i sa njegovim likom. Tiberije nije bio sujetan kada je novac u pitanju jer u njegovoj emisionoj djelatnosti se više pojavljuju moduli sa likovima članova njegove porodice: Druz, sin Tiberija, Neron Klaudije Druz, mlađi brat, Germanik, sin Druza i Antonije itd. Sam car nije bio rasipnik, naprotiv carska blagajna bila je puna za njegove vladavine, a za dobru poresku politiku svjedoci i njegova rečenica: "Dobar pastir ovce striže, a ne dere".

Godine 33., zbog pasivnog bilansa spoljne trgovine (veci uvoz od izvoza) plemeniti metali kao novac oticali su u istočne provincije a odatle i van granica Imperije. Odlučeno je da se na osnovu Zakona otpočne borba protiv zelenaštva. Uplašeni poverioci su zatražili povratak zajmova i dugova, novac je počeo da ,,iščezava", dužnici da prodaju zemlju a porodice (firme) počele da propadaju. Tu krizu je zaustavio sam Tiberije kada je, da bi zadržao vrijednost valute unio u mjenjacnice 100 miliona sestercija.      

Novac Imperatora Tiberija (14-37)   

Na slici 1 prikazan je as, Druza Mlađeg, Tiberijevog sina kovan 21./22. godine sa natpisom na aversu: DRVSVS CAESAR TI AVG F DIDI AVG N.

Međutim, pri kraju njegove vladavine način popunjavanja državne  blagajne bio je surovo neizbirljiv. U Galiji, Siriji, Grčkoj i Španjolskoj po njegovom nalogu zapljenjen je imetak najuglednijih ljudi carstva samo zato sto su dio tog imetka imali u gotovom novcu, dok je partskog kralja Vonona, koji je protjeran od svog naroda ali sa ogromnim blagom potražio okrilje Rima - pogubio, da bi se tog blaga dočepao.

Novac Imperatora Tiberija (14-37)

Tiberije je po Augustovom standardu nastavio da kuje aureus i kvinar u zlatu, denar u srebru, i sestercijus, dipondijus i as u bakru. 

Slika 2 prikazuje denar sa predstavom cara sa lovorovim vjencem na glavi i najčešćim natpisom: TI CAESAR DIVI AVGVSTI F AVGVSTVS, dok je na reversu predstava Livije (misli se da to moze biti i PAX) kako sjedi i drzi skiptar i grančicu uz natpis PONTIF MAXIM i eventualno dodavanje po redu broja tribunata. 

Sam lik cara se protekom godina nije bitnije mijenjao, a kovnice koje su radile su one u Rimu Lugdunumu, Cezareji, Samosati kao i kovnice u Aleksandriji i Antiohiji, gdje se na modulima pojavljuju i grčki natpisi (srebrna tetradrahma). Posljednjih deset godina svoje vladavine (od 27. god) Tiberije je proveo na otoku Capri, nikada vise ne posjetivši Rim. Stečena ili nasljedna fobija odvela ga je u izolaciju gdje se mogao prepustiti svim oblicima razvrata i zločina. Otoku se moglo prići samo sa jedne strane zbog nepristupačnih litica, te je tako mogao nadgledati svaki dolazak posjetilaca. Iz tog perioda potiče i revidirani Zakon o uvredi veličanstva, po kome je smrtna kazna izvršavana čak i nad ljudima koji u javnu kudu ili u javni WC uđu sa novčićem na kome se nalazi lik Augusta. Nikad nije prihvatio titulu Oca domovine (PATER PATRIE) te se ova oznaka ne pojavljuje na njegovom novcu. Teško je za njega reći da je umro, bar ne prirodnom smrću. Kazivanja su različita: otrovan, ugušen jastukom, udavljen maramom... Dogodilo se to 16. ožujka 37. godine uz pomoc Makrona, pretorijanskog prefekta, a moguće i Gaja Kaligule. Narod je njegovu smrt i pozdravio i proslavio rječima: ,,S Tiberijem u Tibar", ne znajući što ga i tko čeka u budućnosti.

 

Izvor: dinar, br. 14, SND, Beograd, 2000.

 


Otkup srebrnjaka - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377