Nova novčanica od 100 dolara je tek druga liga, pogledajte čudesne kazahstanske tenge

Nova američka novčanica od 100 dolara rezultat je višegodišnjeg razvoja i predstavlja vrhunac tehnologije tiskanja novca. 

Novčanica ima dva nova zaštitna elementa: plavu 3D trakicu utkanu u papir i zvono skriveno u bakrenoj tintarnici koje pozeleni pod određenim kutem gledanja.

Direktor Ureda za kovanje i tiskanje Larry Felix nazvao je novih 100 dolara "najkompleksnijom novčanicom koju su Sjedinjene Države ikada proizvele."

Ali kada je riječ o dizajnu novca, Amerikanci su druga liga. 

Više na: Jutarnji.hr 

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja i značaka

Otkup novčanica guldena - isplata odmah! 

Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr

U pripremi: Novac Dubrovačke Republike

Novac Dubrovačke Republike

Neprikosnoven je značaj dubrovačkog novca za hrvatsku i svjetsku numizmatiku. Dubrovnik nije samo dragulj u kruni hrvatske povijesti, biser hrvatskog Jadrana, već je i dubrovačka numizmatika dragulj u hrvatskom numizmatičkom korpusu. Mnoštvo motiva, vrhunski dizajn i ljepota dubrovačkog novca konkurira ljepoti onovremenog novca drugih gradova i zemalja. Nema numizmatičara koji ostaje ravnodušan pri susretu s dubrovačkim novcem.

Ovdje donosimo prikaz dosadašnjih izdanja numizmatičkih kataloga dubrovačkog novca, te prikaz novog kataloga koji je u pripremi.

Više informacija pogledajte na stranicama numizmatičke firme Monetalis d.o.o. koja će biti izdavač ovog kataloga.


Stručna procjena numizmatičke vrijednosti. Pomoć vezana uz otkup numizmatike.

Dopuna kataloga za kovani i papirni novac na području bivše Jugoslavije: izdanja 2011-2015

Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije - Dopuna - izdanja 2011-2015U prodaji je dopuna kataloga Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije pod nazivom Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije - izdanja 2011-2015.

U ovo novo, 2+ izdanje, uključena su nova izdanja kovanog i papirnog novca od 2011. godine do danas uključujući i neka koja nisu objavljena u 2. izdanju.

Više informacija pogledajte na stranicama numizmatičke firme Monetalis d.o.o. koja je izdavač ove dopune.


Otkup numizmatike, kovanog i papirnog novca, medalja, žetona i značaka.

Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle

Red Danice hrvatske ima oblik ispupčene osmerokrake zvijezde sa srebrnim zrakama, promjera 55 mm. U sredinu zvijezde pričvršćen je pozlaćeni medaljon promjera 25 mm.

Medaljon s likom Nikole Tesle je okrugao i prikazuje znamenitog izumitelja i znanstvenika na polju elektrotehnike.

Mala oznaka Reda Danice hrvatske je vrpca dimenzija 14 x 35 mm, izrađena od moariranog svilenog ripsa u bojama državne zastave, s pričvršćenom umanjenicom Reda, promjera 13 mm. Umanjenica Reda Danice hrvatske je umanjeni otkov Reda, promjera 17 mm, ovješen na vrpcu u bojama državne zastave, široku 12 mm.

Na osnovi članka 6. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, Red Danice hrvatske zauzima po važnosnom slijedu 13. mjesto, iza Reda Stjepana Radića.

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.


Otkup odlikovanja - Tel./Viber/WhatsApp: +385 95 858 6377