Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom

Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom

Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom je izrađen od srebra, veličine 74 x 44 mm. Ima oblik križa, čiji su krakovi ukrašeni tropletim ornamentom. Krakove križa povezuje ukras u obliku stiliziranog vala (tzv. „kuke“), koji potječe iz predromaničkog razdoblja (9-11. stoljeće). U sredini križa je medaljon od zlata, promjera 21 mm, s prikazom Bašćanske ploče (1100. godina), na kojoj se spominje ime kralja Zvonimira. Iznad križa je medaljon od zlata promjera 13,5 mm, s glavom kralja Zvonimira u lijevom profilu. Medaljon je uokviren šesterokutnim vijugavim tropletim ornamentom. Na naličju Velereda je natpis u dva reda: DMITAR ZVONIMIR, redni broj odlikovanja i natpis REPUBLIKA HRVATSKA, okruženi tropletim ornamentom.

Velered se nosi na lenti u bojama hrvatske zastave, koja je izrađena od moarirane svile i široka 100 mm. U plavim i crvenim poljima lente leže po dvije zlatne troplete pruge široke 10 mm.

Danica je osmerokraka, sa šesnaest pozlaćenih zraka između krakova. Izrađena je od srebra i promjera je 90 mm. U sredini Danice je medaljon od zlata, promjera 32 mm, u kojem je prikazana okrunjena glava kralja Zvonimira.

Mala oznaka Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom je vrpca reda veličine 14 x 35 mm, s pričvršćenom umanjenicom Velereda, promjera 14 mm.

Umanjenica Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom je umanjeni otkov Danice, promjera 17 mm, ovješen na vrpcu širine 12 mm.

Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom se nosi na svečanoj odori oružanih snaga i policije, odnosno na građanskom svečanom večernjem odijelu. Lenta Velereda nosi se prebačena s desnog ramena na lijevi bok, a Danica na lijevoj strani grudi.

Mala oznaka se na odori oružanih snaga i redarstva nosi na lijevoj strani grudi.

Umanjenica Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom se nosi u lijevom zapučku građanskog odijela, odnosno ako ima više umanjenica odlikovanja, na lijevoj strani suvratka. Žene nose umanjenicu na lijevoj strani grudi.

Na osnovi članka 6. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom zauzima po važnosnom slijedu 4. mjesto, iza Velereda kralja Petra Kreši-mira IV. s lentom i Danicom.

Autor idejnog rješenja je Kruno Bošnjak, izrada Radionica primijenjenih umjetnosti, Zagreb.

 

Izvor: Hrvatska odlikovanja, Narodne novine, Zagreb, 1997.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja i značaka
Otkup svih vrsta odlikovanja i medalja u cijeloj Hrvatskoj - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr